Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Παύλος Δημητριάδης

Πιανίστας - Καθηγητής

Παύλος ΔημητριάδηςΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης σε ηλικία 4 ετών. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1985 με δίπλωμα πιάνου, (τάξη Γ. Θυμή - Άριστα Παμψηφεί) πτυχίο Ωδικής & Αρμονίας (τάξη Μιμίκος). Συνέχισε τις σπουδές του στο Μουσικό πανεπιστήμιο του Mannheim Γερμανίας όπου κάτω από την επίβλεψη του μεγάλου πιανίστα Helmut Swartz αποκτά δίπλωμα σολίστ (KUNSTRLERISCHE ABSCHLUS - SPRUFUNG) και επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων Αντίστιξης & Φούγκας, όλα με Άριστα παμψηφεί.

Έδωσε τη πρώτη του συναυλία σε ηλικία μόλις 11 ετών στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών ερμηνεύοντας έργα Mozart, Shubert & F. Listz. Σε ηλικία 14 ετών συνόδεψε σε ρεσιτάλ τραγουδιού τη μεγάλη Ελληνίδα μεσόφωνο Κική Μορφονιού στη Ολλανδία μπροστά σε κοινό 7.000 ακροατών. Απο τότε οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες του είναι πλούσιες καθώς έχει συνεργαστεί με γνωστά ονόματα της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Λυρικής σκηνής με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργασίες με διεθνή ονόματα της Όπερας.  Αντίστοιχα έχει εμφανιστεί σε πολλαπλά ατομικά ρεσιτάλ και σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γερμανία, Φιλανδία, Σουηδία, Δανία, Ελβετία, Αμερική συμπράττοντας με γνωστούς καλλιτέχνες.

Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και τηλεόραση και για 12 συνεχόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τον Πανευρωπαϊκό τηλεοπτικό σταθμό TV INTER (SWEDEN) έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια σε μουσικές παραγωγές. Στο ενεργητικό του έχει πάνω από 70 βιντεοσκοπήσεις που έχουν μεταδοθεί από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια και master classes τόσο στο εξωτερικό, ( Ιταλία, Γερμανία, Αμερική), όσο και στην Ελλάδα ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Άθυτος, Βέροια, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Φλώρινα, Κατερίνη) και έχει παρουσιάσει ιδιαίτερες επιστημονικές διατριβές με ανάλυση σε θέματα απομνημόνευσης, τρόπους λειτουργίας και πιανιστικής σκέψης, μεθοδολογίας μελέτης και νέων τρόπων μύησης και προσέγγισης των παιδιών στη μουσική.

Στο εκπαιδευτικό ενεργητικό του ως ενεργός καθηγητής πιάνου με 23 χρόνια πείρας και προϋπηρεσίας, έχει διαμορφώσει παιδαγωγικά μία νέα γενιά πιανιστών με υψηλή τεχνική κατάρτιση και σχολή ερμηνείας.

Από το τμήμα του έχουν αποφοιτήσει με δίπλωμα πιάνου πάνω από 56 ενεργοί πιανίστες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών του έχει  συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Εθνική ορχήστρα Μόσχας, Κρατική ορχήστρα Βουκουρεστίου και άλλες γνωστές ορχήστρες του εξωτερικού. Αρκετοί εξ αυτών συνεχίζουν με  λαμπρή καριέρα στη Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Καναδά κ.λ.π.

Επίσης είναι μόνιμος διευθυντής και μαέστρος χορωδιών με πολλές εμφανίσεις και διακρίσεις σε πανευρωπαϊκούς κύκλους εκδηλώσεων μουσικής. Είναι τακτικός μαέστρος της χορωδίας της Ευαγγελικής κοινότητας Θεσσαλονίκης τα τελευταία 20 χρόνια.

Έχει επανειλημμένως προσκληθεί να προεδρεύσει σε Ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, με γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος όπως:  Vladimir Askenazy, Sir David Collins, B. Rigneissen, R.Maister (Ιταλία - Γερμανία - Αγγλία - Βέλγιο - Γαλλία - Ελβετία - Σουηδία).

Μερικές από τις διοικητικές - καλλιτεχνικές δραστηριοποιήσεις που έχει στο ενεργητικό του είναι :

  • Από το 2005 μέχρι και σήμερα, τακτικό μέλος της διοικητικής επιτροπής της  ορχήστρας νέων της Ευρωπαϊκής κοινότητας (EUYO),
  • Μόνιμο μέλος της επιτροπής γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού σε θέματα μουσικής,
  • Τακτικό μέλος του Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Μουσικής Θεσ/νίκης Διοικητικό στέλεχος και μέλος της επιτροπής Ραδιοφωνικού σταθμού του Μ.Μ.Θ,
  • Ενεργό μέλος της επιτροπής μουσικών υποτροφιών του Σ.Φ.Μ.Μ.Θ.
  • Τακτικό μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής της Παιδικής Χορωδίας του Σ.Φ.Μ.Μ.Θ.
  • Mέλος της επιτροπής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων των Δημητρίων του Δήμου Θεσ/νίκης.
  • Για περισσότερα από 12 χρόνια προεδρεύει των καλλιτεχνικών διαγωνισμών μουσικής του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και
  • Τακτικό μέλος του διαγωνισμού πιάνου Beethoven KlavierWorks που πραγματοποιείται στη Γερμανία ετησίως.


Διετέλεσε  διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης από το 2005 μέχρι το 2009. Επί των ημερών του ίδρυσε α) τον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό "Κώστας Νικήτας", β) τη  Θερινή Ακαδημία του ΚΩΘ, γ) τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία πάνω από 3.000 μαθητές παρακολουθούσαν ετησίως, δ) τον κύκλο μουσικών εκδηλώσεων “Με τα φτερά της Μουσικής” που γνώρισε τεράστια επιτυχία και ε) τον "Μήνα Ελλήνων Συνθετών".

Επίσης μετά από πολλές προσωπικές ενέργειές του προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ως μέλος των αντίστοιχων γνωμοδοτικών επιτροπών μουσικής, συνέβαλε στην ίδρυση των τμημάτων Διεύθυνσης Ορχήστρας και Διεύθυνσης Χορωδίας, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στον εκπαιδευτικό χώρο της μουσικής. Το 2007 εγκαινίασε το 1ο τμήμα Πανελλαδικώς Διεύθυνσης Ορχήστρας παρουσία μελών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Τα τμήματα αυτά σήμερα είναι πλέον εφαρμόσιμα απ’ όλα τα σοβαρά εκπαιδευτικά Ωδειακά συγκροτήματα που πληρούν τις προβλεπόμενες απαιτήσεις.

Από τον Ιούνιο του 2010 διατελεί, καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστηκε 3382 φορές