Το Ωδείο Βορείου Ελλάδος είναι ο μεγαλύτερος μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός της Μακεδονίας με 3 παραρτήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Λειτουργεί από το έτος 1942, καθιερώνοντας την δυναμική του παρουσία στον κόσμο της μουσικής, επί 78 χρόνια. Ιδρυτής του, υπήρξε ο Ιωάννης Μητσόπουλος και σήμερα συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια του. Καλλιτεχνικός Διευθυντής, είναι ο κ. Παύλος Δημητριάδης. To εκπαιδευτικό προσωπικό απαρτίζεται από 90 καθηγητές και έχει 5 ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα.

Στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, λειτουργούν όλες οι σχολές και τάξεις που οδηγούν στην χορήγηση κρατικού αναγνωρισμένου πτυχίου: πιάνου, εγχόρδων, πνευστών, κιθάρας, κρουστών, ανωτέρων θεωρητικών, Βυζαντινής μουσικής, τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής και μουσικής προπαιδείας για μικρές ηλικίες, τμήμα προετοιμασίας για τη Μουσικολογία καθώς επίσης και το νέο τμήμα σύγχρονης μουσικής Jazz - Rock, με την ίδρυση της Modern Music Foundation Northern Greece Academy, τμήμα Musical και τμήμα λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής.

Αναπτύσσει επίσης σειρά άλλων δραστηριοτήτων: Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον κύκλο θερινών εντατικών μαθημάτων, τους Διεθνείς Μουσικούς Μήνες, τους πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς, τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, τις μουσικές κατασκηνώσεις, τις Χριστουγεννιάτικες «Συναυλίες Αγάπης» των οποίων τα έσοδα διατίθενται για υποστήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων.